Prenumerera på podcasten på iTunes och i Spotify, eller din podcast-app på telefonen så att du inte missar nya avsnitt. Avsnitten finns även i österleds youtube-kanal.
Idag från Lviv till Brody, den försupne Josef Roths födelsestad och en djupdykning i östeuropas judiska historia och det fantastiska ashkenasiska språket jiddisch. Intervju med Tomas Woodsky, klipp och musik från kultur på jiddisch, judisk upplysning, och de ryska och habsburgska imperiernas utkanter.
Idag till spastäderna i Ryska Kaukasus med Lermontov, Pushkin och tågbolaget RZD. I Pjatogorsk (Femberget) ligger Lermontovs museum och i Kislovodsk (Survattnet) står kurorternas mysighet i bjärt kontrast till 1800-talets hjältepoeters osympatiska griskultingar till narcissistiska anti-hjältar.
Från Sibiriens nya huvudstad Novosibirsk till de vilda Altajbergen med Roerich och Rudi Retires. Jag byter mitt resebibliotek mot tält och sovsäck och beger mig upp i bergen där jag träffar vilda hästar och äter soppa med altajare.
Här är det glest med turister. Ryska Altajrepubliken ligger halvvägs till Japan och två dagars resa söder om transsibiriska järnvägen.
En återblick från regniga Tobolsk till det storartade Centralasien dit jag rest två gånger tidigare under totalt 4 månader.
Inregnad mittemot Tobolsks Kreml som konstruerades med hjälp av svenska krigsfångar från Poltava drömmer jag mig tillbaka till de länder som slutar på stan och som utgör en mycket fascinerande del av den ryskspråkiga kultursfärens utkanter.
Till Jekaterinburg, med Bulgakov, Jeltsin, och det bländande vackra ryska språket.
Var Jeltsin verkligen en frihetshjälte eller mest bara ett fyllo? Stjupa i Bulgakovs roman dricker sig redlös, och råkar skriva kontrakt med djävulen före han teleporteras till Jalta, och jag lämnar de böcker jag redan läst på en ge-och-ta-hylla.
Till Uralbergens industridistrikt med Nikolaj Lesjkov, Valentin Katajev och John Scott. Här industrialiserade Ryssland och Sovjetunionen och historien går att läsa i de ihopbyggda väggarna till dammar och fabriker på industri-museet i Nizhnij-Tagil - en av resans absoluta höjdpunkter.
Till skogs bland Sovjetunionens lägersystem: GULAG. Utanför Perm ligger det enda av Rysslands gamla GULAG-läger som gjorts om till museum. Resan går tillsammans med Mandelstam, Aleksijevitj, Solzjenitsyn, och tiotals miljoner till.
Stalins mirakel kallade Osip Mandelstams fru det straff som poeten fick för sin dikt 'Bergsbon i Kreml': bara några år. Men då hade inte terrorn börjat på allvar. Om lägren skrev sedan Solzjenitsyn, som liksom tiotals miljoner andra, slussades genom Sovjetunionens lägersystem där miljontals dog, inte sällan efter ur luften gripna anklagelser och falska angivelser.
Till Kazan i republiken Tartarstan med Maksim Gorkij, upptäcktsresanden Afanasi Nikitin och de gråaste byråkraterna i Gosplan. Om rysk islam, ryska pengar och det ekonomiska systemet i Sovjetunionen.
I Sovjetunionen sattes priserna av Gosplan. Här ges en översikt över hur det fungerade. Jag besöker också ett av Rysslands sämsta museer och köper dyrkaffe för 250 rubel.
Ut på landet till klostersamhället Divejevo med Sankt Serafimer, Jesus och Valdemar Valdemarsson. Jag pratar om ryskt välkomnande, religion under sovjettiden, postsovjetisk upphinnartillväxt och får hjälp att förklara ryska namn.
Rysk öppenhjärtighet är paradoxalt nog parallell med kompakt xenofobi. Liksom ledarskapet i det postsovjetiska Ryssland är det ryska välkomnandet av främlingar fullt av kontraster.
Med fredsaktivisten Andrej Sacharov och kosmonauten och folkhjälten Jurij Gagarin till det som förut var det sovjetiska och stängda Gorkij - dagens Nizhnij-Novgorod.
Om Sovjetimperiet började i Petersburg så inträffade början till slutet i Nizhnij. Hit ringde Gorbatjov till Sacharov under glasnosten och förklarade att hans husarrest var över.
Äntligen ankommen till Ryssland. Med Dostojevskij, Eisenstein och Lenin går nu resan till både det bubblande 1860-talet och revolutionens St. Petersburg 1917.
Liksom Lenin ankommer jag till Ryssland från Finland med nya och trendiga skor för att prata om brott och straff och de tre ryska revolutionerna.
Från Norrland till Helsingfors. Det här är podcastens introduktionsavsnitt om att närma sig Ryssland. I Finland möts det ryska och det svenska, och resan går tillsammans med Mannerheim och Bobrikov.
Avresan ledde i all hast till att jag behövde ägna en dag i Helsingfors och senare i Petersburg för att köpa saker som jag glömt hemma.